over foeke

Foeke specialiseert zich in unieke producten die allen hun eigen verhaal vertellen en direct bij de onafhankelijke makers vandaan komen. Deze verhalen gaan over passie, duurzaamheid of sociaal ondernemen. 

Op die manier creëert foeke een platform dat kunstenaars, ontwerpers en ambachtelijke vakmensen bij elkaar brengt.

© 2019 Cornelissen Design. Alle rechten voorbehouden.

top

Klei.

  /    /  Klei.

Klei ambacht & vakmanschap.

Materiaal dat je uit de tuin kunt opgraven of uit een rivierbedding maar met kennis en inspanning kun je er hele mooie dingen mee maken. Als je die vervolgens in de pottenbakkersoven stookt krijg je een eindproduct dat duurzaam is en eeuwen kan meegaan.

Mijn naam is Rob Boerma, ik ben in 1967 geboren in Delft en ik ben sinds 1998 bezig met klei en keramiek.

Mijn fascinatie voor het werken met klei is begonnen in Frankrijk. Gewoon op vakantie op de markten die we bezochten. Als er ambachten waren dan moest ik even kijken. Met name bij pottenbakkers kon ik gefascineerd kijken hoe er binnen enkele minuten van een hompje klei een prachtige vaas werd gedraaid. Hoe doen ze dat? Zou ik dat ook kunnen?

In 1998 ben ik dat uit gaan proberen door een keramiekcursus te gaan volgen op de Volksuniversiteit in Delft. Het was het begin van een avontuur met klei, duimpotjes, vanuit rollen opbouwen van vazen en mijn passie ‘draaiwerk’. In twee jaar tijd heb ik daar de beginselen van het werken met klei onder de knie gekregen.

In 2003 startte ik met een missie om verkoopbare producten te maken. Om dat te realiseren had ik nog wel een wens om beter te leren glazuren. Mijn eigen glazuren leren maken om variatie te kunnen aanbrengen. Door een cursus te volgen bij Madeleine Vink op de Hoge Enk heb ik de beginselen van het glazuren geleerd. Afwegen, mengen, proefplaatjes maken, leren werken met lineaire kleurproeven en werken met een kleurendriehoek.

De afgelopen jaren heb ik de opleiding Kunst Ruimtelijk Keramiek bij de Vrije Academie in Nunspeet gevolgd en deze in 2021 met het certificaat afgerond. Naast het maken van gebruiksgoed heb ik daar geleerd om autonome kunst te maken. 

Name

Rob Boerma

Website

www.eenpotvanrob.nl

Category
Date